Stiati ca …?

– in lume 339,4 milioane de persoane sufera de astm (conform Asthma Global Network)

– in Europa sunt diagnosticati cu astm cca 30 milioane de copii si adulti sub 45 de ani (conform European Lung White Book)

– in Romania exista cca 1 milion de pacienti cu astm (conform Societatii Romane de Pneumologie)

Generalitati despre astm

Astmul bronsic este o afectiune cronica ce se manifesta prin inflamarea sau ingustarea cailor respiratorii. Astmul bronsic afecteaza persoane de toate varstele si cel mai frecvent debuteaza in copilarie. Cauzele exacte sunt necunoscute, insa de cele mai multe ori reprezinta reactia sistemului imunitar la un factor alergen din mediul inconjurator. Alti factori care contribuie la declansarea sau agravarea astmului sunt reprezentati de mediul la locul de munca, factori genetici, sex, alte boli preexistente.

Astmul cauzeaza aparitia unor episoade de respiratie suieratoare (wheezing), lipsa de aer (dispnee), presiune toracica sau tuse. Simptomele bolii se manifesta mai rar sau mai des, in functie de severitatea acesteia. Unele persoane au simptome zilnice, altele au de cateva ori pe an. Pentru unii oameni, astmul cauzeaza un disconfort insa nu afecteaza activitatea zilnica. Pentru cei cu astm sever, activitatile obisnuite pot fi limitate. Cand boala este bine controlata, simptomele se manifesta rar sau deloc. Atunci cand simptomele se inrautatesc, putem vorbi de o criza astmatica, exacerbare astmatica sau stare de rau astmatic. Necontrolata sau controlata incorect, aceasta boala poate cauza afectarea ireversibila a plamanilor. 

Astmul in timpul sezonului rece

In timpul iernii, temperaturile scazute, umezeala si ceata pot cauza inmultirea simptomelor astmului bronsic, pentru ca:

– intrarea aerului rece pe caile respiratorii poate conduce la declansarea unui spasm ce produce tuse, respiratie suieratoare, lipsa aerului, senzatia de durere in piept- gradul de poluare a aerului din zilele reci poate fi mai crescut
– infectiile respiratorii si virusii se inmultesc

Ce este de facut in timpul iernii?

– folositi in mod regulat inhalatorul, in acest mod simptomele astmului vor fi mai rare
– respectati planul de actiune stabilit de medicul curant
– mergeti la control medical periodic pentru a evalua daca medicatia prescrisa este suficienta
– folositi un fular pe nas si gura atunci cand treceti de la aer cald la aer rece
– respirati pe nas si nu pe gura

Astmul si impactul socio-economic

Astmul se caracterizeaza printr-un impact major in randul pacientilor in ceea ce priveste scaderea calitatii vietii si deficiente in activitatea scolara sau profesionala. Pacientii se confrunta cu probleme de somn, deteriorarea functiilor cognitive, depresie si anxietate. Astmul reprezinta o povara economica substantiala pentru societate, iar in cazurile in care boala este necontrolata, aceste costuri cresc considerabil. Costurile directe suportate de societate sunt reprezentate in principal de internarile in spital, prezentarile in urgenta, consultatii, explorari functionale si analize, medicamente. Costurile indirecte sunt legate de pierderea productivitatii muncii pentru persoanele afectate de aceasta boala, dizabilitate temporara sau permanenta, moarte prematura.

O analiza asupra costului estimat suportat de societate arata disparitati intre statele lumii. Astfel, costurile directe pe pacient sunt sub 150 US$ pe an in Emiratele Arabe Unite, pe cand in SUA cheltuiala anuala pe pacient cu astm este de peste 3000 US$. La nivel national, in SUA costurile suportate de societate pentru tratamentul pacientilor cu astm totalizeaza 56 mld US$. In Europa, costul total anual suportat de societate pentru persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani este de 19,3 miliarde Euro.

Astmul a devenit o problema ingrijoratoare din punct de vedere economic si social la nivelul intregului glob, prin cresterea prevalentei, morbiditatii si a mortalitatii. Dat fiind faptul ca astmul nu poate fi vindecat, strategiile de reducere a costurilor suportate de societate trebuie sa se concentreze pe un management mai eficient al bolii. Imbunatatirea accesului la servicii de sanatate si aderenta crescuta la tratament pot reduce semnificativ costul suportat de sanatate.

Managementul astmului bronsic

Scopul managementului acestei afectiuni este de a obtine controlul asupra bolii folosind un plan de actiune care include monitorizarea astmului, evitarea exacerbarilor si urmarea tratamentului recomandat de medic. Monitorizarea functiei ventilatorii (FEV1 si PEF) permite depistarea precoce a agravarilor si ajustarea prompta a tratamentului, inaintea declansarii crizelor severe, prevenind complicatiile si spitalizarile de urgenta.

Stiati ca…?

– BPOC afecteaza peste 300 milioane de persoane la nivel mondial;

– BPOC este a treia cauză de deces în America și a patra cauză de deces pe plan mondial;

– 3 milioane de oameni au murit în 2012 din cauza BPOC, reprezentând 6% din numărul total de decese pe plan mondial;

– mai mult de 3% din bugetul pentru sănătate al Uniunii Europene este folosit pentru pacienții cu BPOC.

Generalitati despre BPOC

BPOC (bronhopneumopatia obstructiva cronica) este o boala incurabila ce afecteaza atât bronhiile (bronsita cronica) cât si plamânii (emfizem) si se manifesta prin îngustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, insotita de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii si a calitatii vietii.

Fumatul este principala cauza a BPOC! În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani. Alti factori de risc pentru aceasta afectiune pot fi poluarea ambientala, expunerea la combustibilul din biomasa. Pe langă expunere, factorii intrinseci precum anomaliile genetice, dezvoltarea pulmonara anormală si imbatranirea accelerata predispun indivizii la dezvoltarea BPOC.

Cele mai frecvente simptome respiratorii sunt dispneea, tusea si/sau productia de sputa. Pacientii pot manifesta senzatie de sufocare si tuse, cu agravari periodice (exacerbari), pana in stadiul de insuficienta respiratorie grava, insuficienta cardiaca si deces.

Exacerbarile se datoreaza de regula infectiilor respiratorii supraadaugate si produc deteriorarea functiei respiratorii, necesitand tratament intensiv prompt si eventual internare pentru tratament intensiv.

La majoritatea pacienţilor, BPOC-ul este asociat cu boli cronice semnificative concomitente, ceea ce duce la cresterea morbidităţii si mortaliatii.

Prin respectarea tratamentului inhalator si monitorizarea atenta la domiciliu a simptomelor si functiei respiratorii, exacerbarile si internarile de urgenta pot fi prevenite.

Dispozitive medicale recomandate