Insuficienta cardiaca este incapacitatea cordului de a pompa suficient sange incat sa asigure un debit circulator corespunzator necesitatilor organismului. Rezulta un aport insuficient de oxigen si substante nutritive in tesuturi si organe, cu functionarea deficitara a acestora, iar pe de alta parte stagnarea sangelui in diverse organe. Insuficienta cardiaca este o consecinta a altor boli cardiovasculare precum cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, bolile valvulare, aritmiile cardiace. De aceea este important sa fie tratate atat insuficienta cardiaca cat si bolile cauzatoare. Daca nu este tratata, insuficienta cardiaca se agraveaza progresiv, pana la invaliditate sau moarte subita, reducand semnificativ speranta de viata.

Parametri utili a fi masurati permanent pentru optimizarea tratamentului sunt: tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, greutatea corporala, saturatia oxigenului in sange, activitatea electrica a inimii (EKG).

Cardiopatia ischemica este suferinta muschiului cardiac (miocard) produsa de ingustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor coronare. Principala cauza de afectare coronariana este ateroscleroza care ingusteaza si in final blocheaza artera, impiedicand fluxul de sange catre miocard. Factorii de risc pentru ateroscleroza sunt: fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul.

Pentru optimizarea tratamentului si reducerea riscului de complicatii este utila monitorizarea urmatorilor parametri: tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, greutatea corporala, saturatia oxigenului in sange, activitatea electrica a inimii (EKG).

Hipertensiunea arteriala (HTA) este afectiunea caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale la un nivel care se asociaza cu cresterea riscului de complicatii cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic) si renale (boala renala terminala). Studiile observationale arata ca de la valori peste 115/75 mm Hg exista o relatie directa si continua intre valorile tensiunii arteriale si riscul de complicatii cardiovasculare.

Tensiunea arteriala este considerata normala sub 120/80 mm Hg, iar de la valori peste 130/80 mm Hg se stabileste diagnosticul de HTA.

HTA este cea mai des intalnita afectiune cardiovasculara, in Romania fiind prezenta la peste 40% din populatia adulta. Desi 85% din pacientii cu HTA primesc tratament antihipertensiv, doar in 25% din cazuri se obtine controlul adecvat al tensiuni arteriale.

Netratata sau tratata insuficient, fara mentinerea valorilor tensionale arteriale in limite normale normale, HTA conduce la complicatii grave precum accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, moartea subita.

Pentru controlul eficient al HTA este necesara monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu in vederea optimizarii tratamentului medicamentos.

Aritmiile cardiace reprezinta dereglari ale ritmului normal al inimii, fie sub raportul frecventei, fie sub cel al regularitatii, fie ambele. Orice abatere de la ritmul normal al inimii (una sau mai multe batai suplimentare precoce sau pauze in ritmul normal) poate fi catalogata ca aritmie cardiaca.

Dispozitive medicale recomandate